Biai Peca-tó

Biai (Peca)-tó

  Magát a tavat a Budai-hegység nyugati oldalán végig futó Benta – mellett 1956-ban alakították ki. A 3,4 hektáros tó a Bentával párhuzamos 310 m-es gáttal tárolja a vizet. Közel 1,2 km-es partszakasza két részre osztható:

 A keleti partszakasz mely gyakorlatilag a a Benta pataktól határoló gát a – kaputól található első horgász hely kivételével – egészében szabadon látogatható mind a napijegyeseknek, mind az ide látogató vendégeknek is, mivel ez is a kialakított horgászati koncepció része volt. A nyugati – gyakorlatilag a hegy lábánál elhelyezkedő stégekkel telepített – partszakaszt kizárólag csak a tó kezelői és az éves engedéllyel rendelkező tagjaik vehetik igénybe. 

A tó halállományának többsége ponty, de szép az amur, süllő és harcsa állománya is. Csuka kevesebb van, de található benne még sügér, compó, nagyobb számban  kárász és dévérkeszeg is. 2009-ben a compóállományt teljes tilalom védi ezért a kifogott példányokat, azonnal, kíméletesen vissza kell helyezni a tóba. Örömteli hír viszont, hogy a század elején a magyarországi vizekbe is telepített és sok bosszúságot okozó  törpeharcsa itt nem jellemző. A halutámpótlást folyamatos telepítésekkel biztosítják(3000kg/hektár/év), valamint  tó északi partjai mentén kialakításra került egy a  horgászok elől lezárt terület mely természetes szaporulatnak ad teret.

A tó átlagmélysége két méter. A mederfenék agyagos, akadóktól mentes , melyet helyenként de főként a part közelében néhány centiméteres iszapréteg borít.

Partját sás és nád borítja  mely között 20-30 padokkal és szemetesekkel ellátott horgászhely lett kialakítva. Aki autóval és sok cuccal érkezik az készüljön fel, hogy a horgászhelyek megközelítése a kijelölt parkolóból a bejáraton keresztül gyalogosan érkezési sorrendben történik.

Napijegy kapható nyitást követő egy órán belül helyben a halőrnél vagy későbbi érkezés esetén a Tó sétányon a “Zöld sügér”  teraszán, Biatorbágyon a Vasút u.-ban a Mészi Bt.-nél, Budapesten, a XI.Lágymányosi u.14. horgászboltban.  

Megközelítés:

Távolsági busszal: Sóskút irányába, Biatorbágyon keresztül, Peca-tó megállónál

Gépkocsival: Biatorbágy-Érd útvonalon, Biatorbágy és Sóskút között tábla jelzi a tóhoz való lehajtást.

Aki szereti a nyugodt, csendesebb környezetet és szeretne halat is fogni, annak bátor szívvel merem ajánlani ezt a tavat .

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!